Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

"Έχω περάσει κατάθλιψη λόγω εμφάνισης."


Η αναγνώστρια της τρίτης εβδομάδας είναι η Σταυρούλα, 22, και μας είπε για το Wattpad, τις απόψεις της και γενικά τις εμπειρίες της. 

Αρχικά πες μου Σταυρούλα πόσες ιστορίες έχεις διαβάσει περίπου μέχρι το τέλος στο Wattpad; Έχεις αγαπημένη;
Εχω διαβασει πολλες ιστοριες.Δεν εχω ξεχωρισει καμια ολες μου αρεσουν.
Τι είδος κυρίως;
Ασθηματικες
Έχεις διαβάσει ποτέ βιβλίο ολόκληρο χωρίς να σταματήσεις;
Ναι εχω διαβασει.
Ειναι τριλογια και λεγεται Δωδεκα.
Μάλιστα, Σταυρούλα, πιστεύεις ότι υπάρχει ρομαντισμός στις μέρες μας;
Ναι υπαρχει.Αλλα πολλες φορες ειναι σαν να εχει χαθει.Πολλοι ανθρωποι δεν εχουν ρομαντισμο και ειδικα σημερα που τα πραγματα ειναι δυσκολα.
Εσύ θα έλεγες ότι είσαι ρομαντικός άνθρωπος;
Ναι ειμαι.Μου αρεσει ολα αυτα τα ρομαντικα πραγμα που διαβαζω στα βιβλια να συνεβαιναν στη πραγματικα και σε εμενα.Δηλαδη θα ηθελα να ερθει καποιος να μου κανει κανταδα κατω απο το μπαλκονι μου.
Θα θελες να μας πεις ποια ιστορία του Wattpad που διάβασες θα ήθελες περισσότερο να σου συμβεί;
Σταυρούλα, εσύ πιστεύεις στον γάμο;
Ναι πιστευω.Πολλες φορες ο γαμος ομως γινεται κατα αναγκη. Δηλαδη καποιος παντρευεται μονο και μονο για να μη μεινει μονος του και αυτο δεν ειναι ωραιο.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο;
Απο τα 25 και ανω.
Σταυρούλα, να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα, αντιπροσωπεύουν οι σκηνές σεξ στο Wattpad την πραγματικότητα;
Νομιζω πως ναι.
Τέλος, έχεις περάσει ποτέ μεγάλα διαστήματα κατάθλιψης; Αν ναι, πώς τα ξεπέρασες και τι συμβουλή θα έδινες σε όσους περνάνε το ίδιο;
Εχω περασει (κατάθλιψη) λογω εμφάνισης.Τα ξεπερασα με την βοηθεια της οικογενειας μου και των φιλων μου. (Θα συμβούλευα) Να μην δινουν σημασια και να σκεφτονται θετικα.
Μάλιστα, Σταυρούλα σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη
Και εγω σε ευχαριστω.Σου ευχομαι τα καλυτερα.



>

"Έφυγα από το σπίτι επειδή οι δικοί μου τσακώνονταν"



Μιλήσαμε με την Ιρίνα ή GeekGurl_ , 15, νικήτρια των Greek Wattys 2015 για την Μεταφυσική της ιστορία "Η Κατάρα των Τεσσάρων [#1] Μοχθώντας για την Αλήθεια".


Συγχαρητήρια για το Watty για την ιστορία "Η Κατάρα των Τεσσάρων"
Σ'ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρότερη είχα το σενάριο στο μυαλό μου, και ποτέ δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα τόσα πολλά heart emoticon
Το είχες καταγράψει για να το θυμάσαι;
Να θυμάμαι την πλοκή εννοείς; Αν ναι, η αλήθεια είναι πως δεν το έκανα. Πίστευα πως μπορούσα να κρατήσω όλες τις ιδέες στο μυαλό μου, πράγμα χαζό, με αποτέλεσμα η ιστορία μου να χάσει κάπου την συνοχή της. Η σημερινή μου Κάσσι δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της πρώτης έκδοσης, εκείνη την οποία εγκατέλειψα επειδή κούραζε ακόμα και εμένα. Τώρα όμως έχω κάποιες σημειώσεις σε μπλοκάκια, και ευτυχώς μπορώ να προχωράω πιο εύκολα!
Καλή ίδεα.
Θα έχει παραπάνω από ένα βιβλία;
Η Κατάρα των Τεσσάρων είναι τριλογία smile emoticon
Αγχώνεσαι ποτέ ότι θα μπλοκάρεις κάποια στιγμή;
Έχω μπλοκάρει πολλές φορές ήδη, μα νομίζω ότι ο φόβος για το λεγόμενο writer's block ποτέ δεν θα φύγει. Η συγγραφή είναι η μόνη μου απόδραση από τις μαθητικές υποχρεώσεις, και τ'ότι δεν μπορώ να εκφραστώ μέσω του γραπτού λόγου με κάνει να αισθάνομαι κενή.
Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο, Ιρίνα;
Το μεγάλο μου όνειρο είναι να μην σταματήσω να γράφω ποτέ. Μέχρι και τα βαθιά γεράματά μου θέλω να γράφω ιστορίες, να αποδείξω πως εγώ, μία από τους πολλούς ανθρώπους, όντως υπήρξα. Πιο μικρά όνειρα είναι να εκδοθούν τα βιβλία μου και να ασχοληθώ με την ιστορία των τεχνών ή τις ξένες γλώσσες.
Τι σημαίνει ζωή για σένα;
Ζωή σημαίνει συναισθήματα. Σημαίνει αγάπη(κάτι που θεωρώ πως οι έφηβοι είναι δύσκολο να καταλάβουμε), σημαίνει μίσος, σημαίνει οργή, σημαίνει γαλήνη. Ζωή σημαίνει χρώματα και εμπειρίες, και αν είσαι τυχερός μπορεί να δεις το καλό πρόσωπό της περισσότερο καιρό από το κακό. Όπως και να 'χει, είναι κάτι που αξίζει πολλά.
Έχεις γνωρίσει την αγάπη, είτε από την οικογένεια, είτε από φίλους είτε από κάποιον έρωτα;
Από την οικογένεια και τους φίλους έχω γνωρίσει την αγάπη, ναι. Την νιώθω καθημερινά ανάμεσα σ'εμένα και στα αγαπημένα μου πρόσωπα, μα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω ζήσει αυτόν τον μεγάλο έρωτα. Σίγουρα μου άρεσαν κάποτε κάποιοι, μα μετά από λίγο το αίσθημα έξαψης έφευγε. Μόνο μια φορά είχε τύχει να πληγωθώ επειδή ένιωσα την προδοσία από φίλους, μα πιστεύω ότι ήταν για το καλύτερο. Αλλά όπως προείπα, ο έρωτας δεν είναι κάτι που έχω ζήσει, και γι'αυτό ίσως να έχω τόσο μεγάλη δυσκολία να γράψω γι'αυτόν.
Έχεις μετανιώσει ποτέ για κάτι που είπες ή που δεν είπες;
Ουυυ, εκατομμύρια φορές! Δεν διακρίνομαι για την εγκράτειά μου, ειδικότερα στον λόγο: αν κάποιος με εκνευρίσει, του το δείχνω με έναν αρκετά άσχημο τρόπο. Μπορεί να είναι οικογένεια ή φίλος, μα εκείνη την στιγμή δεν έχει σημασία: ο θυμός είναι θυμός, μα και οι ενοχές που με πλήττουν μετά δεν είναι λίγες. Οπότε τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να μην αντιδρώ, και έτσι δείχνω σιωπηλά πόσο θυμωμένη είμαι.
Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχει πει και σε ποιον;
Νομίζω είχα μιλήσει υπερβολικά άσχημα στην μητέρα μου όταν της είχα πει πως δεν θα με καταλάβει ποτέ ως άτομο, επειδή δεν ξέρει τι σημαίνει εμπάθεια. Μπορεί να μην την έβρισα, μα ξέρω πως ένιωσε άσχημα, λες και απέτυχε ως γονιός.
Σε υποστηρίζει γενικά στις επιλογές σου ή όντως δεν σε καταλαβαίνει;
Η μητέρα μου... Είναι λίγο μπερδεμένο. Ως προς την συγγραφή με υποστηρίζει πολύ, από εκείνη πήρα την αγάπη για τα βιβλία. Γενικότερα στις επιλογές μου δεν με στηρίζει πάντα, και έχουν υπάρξει φορές που μέχρι και τα αδέρφια μου νιώθουν πως δεν με υποστηρίζει αρκετά. Έχουμε τσακωθεί άπειρες φορές, αν και προσπαθώ να μην δίνω έκταση, γιατί σύμφωνα με εκείνη, ως η μικρότερη πρέπει να υποχωρώ πρώτη. Ξέρω πως θέλει το καλό μου, αλλά κάποιες φορές είναι αβάσταχτη η πίεσή της σε μαθησιακά θέματα και ό,τι αφορά τους φίλους.
Το έχεις σκάσει ποτέ από το σπίτι;
Μόνο μία φορά. Δεν ήταν όμως επειδή τσακώθηκα με κάποιον δικό μου, μα επειδή οι δικοί μου τσακώνονταν. Έφυγα από το σπίτι και πήγα στην καλύτερή μου φίλη(νομίζω ότι την ανησύχησα πολύ τότε), όπου βρήκα λίγη ηρεμία. Παρ'όλα αυτά γύρισα πίσω γρήγορα, και απολογήθηκα στους γονείς μου που έφυγα έτσι... Ήταν αρκετά ανώριμη πράξη.
Όταν τελειώσεις το σχολείο, προτιμάς να πας να σπουδάσεις κάπου μακριά ή προτιμάς να μείνεις σπίτι;
Πιστεύω πως πάνω από τα θέλω μου υπάρχει ο οικονομικός παράγοντας. Από μικρή είχα τάσεις φυγής(το ανέλυσα αρκετά πριν :3) οπότε θα ήθελα να αρχίσω να δουλεύω παράλληλα για τα πρώτα χρόνια της σχολής, ελπίζοντας μετά από λίγο να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και να μπορέσω να μείνω κάπου μακριά, μόνη μου. Η μοναξιά είναι μητέρα και αδερφή για'μένα, και την εκτιμώ πολύ, αν και κάποιες φορές γίνεται ανυπόφορη.
Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον, Ιρίνα. Τελευταία ερώτηση, υποθετικά, είσαι πολύ ερωτευμένη με κάποιον και μένετε μαζί. Δουλεύετε κι οι δύο αλλά αυτός σου ζητάει να μείνεις σπίτι και να σε υποστηρίζει αυτός οικονομικά. Θα το δεχόσουν;
Εδώ είναι η κάπως αστεία και περίεργη απάντηση που θα δώσω. Μπορεί να έχω περιγράψει την μητέρα μου σαν έναν μπαμπούλα, μα δεν είναι πάντα έτσι: το να είσαι γονιός δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεως, οπότε της συγχωρώ πολλά λάθη. Μα από τα πιο σωστά πράγματα που μου έχει πει ποτέ είναι να μην αφήσω τα όνειρά μου για κανέναν έρωτα, και την σέβομαι απεριόριστα γι'αυτό. Μου το επισημαίνει κάθε μέρα, ελπίζοντας, όπως λέει, "να μην κάνω τα ίδια λάθη με εκείνη". Οπότε όχι, μετά από τόσα χρόνια που ακούω το ίδιο πράγμα, δεν θα δεχόμουν. Εφόσον ήμουν πολύ ερωτευμένη μαζί του θα προσπαθούσα να βρούμε μια μέση λύση, κάτι για να μπορεί να δουλέψει οι σχέση μας. Αν δεν δεχόταν με τίποτα να με ακούσει και να δεχτεί και τις δικές μου επιθυμίες, σημαίνει πως δεν δέχεται αμοιβαίους συμβιβασμούς και πως ό,τι έχουμε δεν γίνεται να προχωρήσει. Μια σχέση στην οποία κυριαρχεί η καταπίεση δεν είναι σχέση.
Πολύ όμορφη απάντηση. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, Ιρίνα!
Εγώ σ'ευχαριστώ, ήταν πολύ όμορφη συζήτηση! smile emoticon

>

Arrivederci Umberto!

Ο Ιταλός φιλόσοφος και σπουδαίος συγγραφέας, Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84ετών.

Ο Ουμπέρτο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου του 1932. Φημολογείται ότι το επώνυμο "Έκο" είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων "Ex Caelis Oblatus", που σημαίνει "θεϊκό δώρο". Κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει κάνει δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Στις πραγματείες του συγκαταλέγονται: "Opera aperta" (1962), "La struttura assente" (1968), "Θεωρία σημειωτικής" (1975), "Lector in fabula" (1979). To 1980 εμφανίστηκε ως μυθιστοριογράφος με το "Όνομα του Ρόδου", το 1988 ακολούθησε το "Εκκρεμές του Φουκώ". (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)



Διάσημα αποφθέγματα


Κάθε φορά που ένας ποιητής, ένας ιεροκήρυκας, ένας αρχηγός, ένας μάγος ξεστομίζει ασυναρτησίες, η ανθρωπότητα ξοδεύει αιώνες αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα.

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.

Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.

Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις.


Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς.

Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει. 

Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα.

Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα.


Οι κρίσεις πουλάνε καλά.

Κωμικό είναι η κατανόηση του αντιφατικού. Χιούμορ είναι η υποψία γι’ αυτό.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.


Η υπερβολική συσσώρευση στοιχείων κιτς αποτελεί μια αξιοσημείωτη υφολογική πρόταση.

Το ρόδο είναι τόσο πλούσιο σε νοήματα, που δεν του έχει μείνει πια σχεδόν κανένα νόημα.


Η μετάφραση είναι η τέχνη της αποτυχίας.

Έχω φτάσει να πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα αίνιγμα, ένα άκακο αίνιγμα που γίνεται τρομερό λόγω της δικής μας μανιώδους προσπάθειας να το ερμηνεύσουμε σαν να είχε δήθεν κάποια βαθύτερη αλήθεια.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.

«Τι όμορφο που είναι ένα βιβλίο, που επινοήθηκε για να πιάνεται στο χέρι, ακόμη και στο κρεβάτι, ακόμη και μέσα σε μία βάρκα, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες, ακόμη κι αν έχει αποφορτιστεί κάθε μπαταρία και αντέχει τα σημάδια και τα τσαλακώματα, μπορεί να αφεθεί να πέσει καταγής ή να παρατηθεί ανοιγμένο στο στήθος ή στα γόνατα όταν μας παίρνει ο ύπνος, μπαίνει στην τσέπη, φθείρεται, καταγράφει την ένταση, την επιμονή ή τον ρυθμό των αναγνώσεών μας, μας υπενθυμίζει (αν φαίνεται πολύ καινούργιο ή άκοπο) ότι δεν το διαβάσαμε ακόμη…»



>